Inteligența artificială care ar putea lua locul jurnaliștilor

de: Andrada Bonea
20 10. 2015

Inteligențele artificiale sunt utile, deși ne sperie, iar Wordsmith e un exemplu mai mult decât relevant.

Platforma a fost creată de Automated Insights și citește datele pe care la încarci, apoi urmărește o structură definită de tine, pentru a genera un conținut logic și ușor de citit. Include rapoarte financiare, facturi, descrieri ale produselor și chiar și rezumate ale luptelor Game of Thrones.

Cei de la The Verge notează că Wordsmith te lasă să creezi povești complexe folosindu-ți datele într-un mod eficient. De exemplu, îți poate rezuma într-un mod accesibil cât de importantă sau trivială e pierderea unui milion de dolari de către o companie, sau să specifice dacă un televizor de 60 de inci de masiv sau are dimensiuni standard. Adică, cu alte cuvinte, varietatea nu e un aspect neglijat.i

„Unii poate cred că deja e prea mult conținut. Sunt de acord cu asta. Problema e că e generic și nu are țintele bine definite. Cu ajutorul acestei inteligențe artificiale, ne concentrăm pe ceva personalizat. În loc să scriem o poveste și să sperăm că un milion de oameni o vor citi, Wordsmith poate crea un milion de povești, adaptate fiecărui individ și preferințelor acestuia. Astfel, rezultă povești complet unice”, a scris Robbie Allen, CEO al Automated Insights.

Este aceeași tehnologie folosită de Associated Press de la mijlocul lui 2014 pentru a reuși să scoată 3.000 de rapoarte financiare pe trimestru. Dat fiind faptul că Wordsmith cere un nivel destul de mare de personalizare pentru a genera conținutul potrivit nevoilor utilizatorului, e mai potrivit pentru organizații mari, care au nevoie să își transforme datele în povești sau ceva cu iz narativ, mai degrabă decât pentru uz individual.

Așa cum era de așteptat, sunt destule îngrijorări în privința faptului că jurnaliștii își vor pierde locurile de muncă din cauza noii platforme. Totuși, sunt șanse foarte slabe să se întâmple asta, pentru că oricât de precisă ar fi o mașinărie, nu ar putea scoate povești la fel de expresive precum o ființă umană, iar cei de la Associated Press o confirmă. Oricum, versiunea beta e disponibilă pentru testare aici, iar compania speră să o lanseze la o scară mai mare în ianuare 2016.